donderdag 16 september 2010

Gaas

Een fascinatie voor zaken die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben deel ik met mijn vader. Allebei lezen we graag boeken die met die periode te maken hebben en bijvoorbeeld het museum van Arromanches over D-Day in Normandiƫ maakte op ons beiden een grote indruk. Het blijft boeien om verhalen te horen en te lezen over die hele operatie om uiteindelijk te komen tot een landing op de kust van Normandiƫ, waarbij enorm veel slachtoffers vielen.

Toen mijn vader onlangs een boek over operatie Overlord (de codenaam van de invasie) las, zag hij foto’s van de enorme matten van metaal gaas, die op de het zand werden gelegd om de tanks goed vanuit de zee tot over het strand te kunnen laten rijden. Grote gazen matten die om de paar meter waren versterkt met dikke metalen stangen. En toen hij die foto’s zag realiseerde hij zeer weer dat dat soort matten jaren na de oorlog werden hergebruikt in het bedrijf waar hij werkte; bakovenbouwbedrijf A.M.F. Den Boer. Die matten fungeerden daar jarenlang als afscheidingswand in het magazijn, net zoals in veel andere bedrijven het geval was.

En toen daarna de rijkere jaren aanbraken en deze professorische wandjes werden vervangen door fraaiere exemplaren, namen verschillende personeelsleden delen van die gazen matten mee, om daarmee in hun achtertuin hokjes te prepareren voor hun konijnen of kippen.

Dat was nog eens hergebruik van materiaal. Van het leger, via het bedrijfsleven naar de achtertuin... Ik neem trouwens aan dat D-day voor die konijnen en kippen zo rond de kerst viel... Want de meeste van hen gingen dan toch echt voor gaas!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten